zapalenie pluc


Dobry stan odżywienia jest dla chorych dializowanych niezwykle istotny. Badania wskazują, że prawidłowe odżywienie to lepsza kontrola stanu zdrowia. Często jednak z powodu zmęczenia, uczucia pełności w jamie brzusznej czy braku apetytu dializowani pacjenci nie przykładają należytej uwagi do swojej diety. To błąd. Odpowiednio zbilansowana dieta jest ważnym elementem terapii niewydolności nerek.

Jedz smacznie i zdrowo!

Pamiętaj jednak o kilku najistotniejszych wskazówkach:

1. Zachowuj zalecaną dzienną ilość białka w diecie.

Podczas długotrwałej dializoterapii organizm może tracić białko, niezbędny składnik budulcowy organizmu. Jego utrata prowadzi do niedożywienia a także do nasilenia zaburzeń w gospodarce lipidowej. Osoba dializowana otrzewnowo powinna spożywać od 1,2-1,3 g białka/kg masy ciała. Powinno to być głównie białko wysokowartościowe (mięso, sery twarogowe, białko jaj).

2. Ogranicz spożycie produktów zawierających dużą ilość fosforu.

Wraz z postępem przewlekłej choroby nerek dochodzi do podwyższenia stężenia fosforu we krwi. Wysoki poziom fosforu sprzyja uszkodzeniu zastawek serca, zwapnieniu ścian naczyń krwionośnych, a także przyspiesza postęp miażdżycy. Aby temu zapobiec nie powinieneś dostarczać do organizmu więcej niż 800-1000 mg fosforu na dobę.

Produkty, których spożywanie powinieneś ograniczyć ze względu na dużą zawartość fosforu:

  • mleko,
  • produkty mięsne (również drób),
  • ryby (dorsz),
  • nasiona roślin strączkowych,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • napoje orzeźwiające (typu Cola, mrożona herbata).

Produkty, których spożywanie powinieneś ograniczyć ze względu na dużą zawartość cukrów prostych:

  • cukier, słodycze, ciasta,
  • soki owocowe,
  • lody,
  • dżem, miód,
  • niektóre owoce

Zamiast mleka należy polecać sery twarogowe dobrze odciśnięte oraz białko jaja kurzego (zawiera więcej białka a mniej fosforu). Jeżeli dieta okaże się niewystarczająca i pomimo jej stosowania stężenie fosforu w surowicy jest wciąż wysokie, lekarz przepisze Ci leki, które powodują związanie fosforu w przewodzie pokarmowym i wydalenie go na zewnątrz.

3. Unikaj spożywania cukrów prostych w diecie.

Osoba dializowana otrzewnowo dostarcza do organizmu razem z płynem dializacyjnym średnio około 100-300 g. glukozy. Odpowiada to dostarczeniu około 400-1200 kcal. Wysoki poziom glukozy może również prowadzić do zwiększenia stężenia trójglicerydów we krwi.

Rate this post