niewydolnosc nerek dieta


Osoby, które mają problemy nefrologiczne, powinny szczególnie zwracać uwagę na dietę w swoim życiu. Jest to bardzo istotne, gdyż dzięki niej możliwe jest uniknięcie niektórych dolegliwości. Dieta, jako ważny element leczenia choroby, powinna być dopasowana indywidualnie. W zależności od tego, czy pacjent stosuje hemodializę, czy dializę otrzewnową, dietetyk bądź dietetyczka dobierze spersonalizowany jadłospis, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej.

HEMODIALIZA

-Każdy zabieg hemodializy powoduje, że ubywają z organizmu nie tylko szkodliwe produkty przemiany materii, ale także aminokwasy, białka o małej masie cząsteczkowej czy witaminy rozpuszczalne w wodzie. Prowadzi to do zwiększenia zapotrzebowania na białko. Dla pacjentów, którzy leczą się przewlekle dializami, podaż białka powinna wynosić średnio 1-1,2g/kg wagi ciała na dobę. 
-Ważna jest też ilość przyjmowanej energii. Dla dializowanej osoby ma ona kluczowe znaczenie. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 35 kcal/kg wagi ciała (głównym źródłem energii są kasze, makarony, pieczywo, mąka i tłuszcze pochodzenia roślinnego). 
-Dializowany pacjent powinnien pilnować się, by nie spożyć zbyt dużej ilości potasu. Przekroczenie limitu może spowodować zaburzenia rytmu serca, czasem nawet zatrzymania pracy serca. Żeby tego uniknąć, podaż potastu powinna wynosić 30-60 mmol na dobę. 
-Skutkiem tego jest potrzeba ograniczenia spożywania owoców i warzyw w ciągu dnia. Optymalna ilość to max 1 duża porcja dziennie lub 2 porcje gotowanych owoców bez soku albo 2 małych porcji warzyw bądź surówek. Warto wiedzieć, że gotowanie w dużej ilości wody spowoduje obniżenie zawarości potastu w potrawie. 
-Ilość przyjmowanych płynów powinna równać się ilości oddawanego moczu plus 500 ml. Przyjęcie większej ilości płynów spowoduje przyrost wagi, dlatego należy bacznie się przyglądać, żeby nie przekroczyć 2kg pomiędzy kolejnymi hemodializami. 
-Pacjenci poddający się dializie narażeni są na zaparcia, dlatego powinni spożywać duze ilości błonnika, a zarazem ograniczyć spożywanie tłustych potraw pochodzenia zwierzęcego i słodyczy.  

DIALIZA OTRZEWNOWA

-Ograniczenia dietetyczne w przypadku dializy otrzewnowej są mniejsze. Podaż białka powinna mieścić się w granicach 1,2-1,3g/kg wagi ciała na dobę. Jedynie w czasie zapalenia otrzewnej podaż białka powinna być większa i wynosić 1,4-1,6g/kg. 
-U pacjentów leczonych otrzewnowo zapotrzebowanie energetyczne jest w 70% pokrywane przez glukozę znajdującą się w płynie dializacyjnym, dlatego należy unikać dodatkowego podjadania słodyczy, słodzenia cukrem, picia płynów wysokokalorycznych, kompotów, jedzenia dżemów, miodu, owoców w syropie oraz produktów z dużą zawartością cholesterolu.
-Kolejną rzeczą, na którą dializowani powinni zwracać uwagę, jest waga. Otyłość może prowadzić do powikłań, dlatego warto spożywać produkty o dużej zawartości błonnika, który doskonale wpływa na motorykę przewodu pokarmowego. 
-Ilość wypijanych płynów i spożywanego potasu nie jest tak rygorystycznie traktowana, jak w przypadku hemodializy. Jest to związane z długo utrzymującą się resztkową czynnością nerek. 
-Spożycie fosforu powinno być ogarniczone u osób dializowanych otrzewnowo.

Rate this post