pumpkin potatoes tomatoes and other vegetables full of potassium


Dlaczego nadmiar potasu jest szkodliwy?

Potas odgrywa kluczową rolę w procesie kurczenia mięśni i jest on nierozłącznym produktem naszej diety. Oprócz tego, wspomaga on pracę nerek, bierze udział w spalaniu białek i pobudza produkcję insuliny. Jednak pomimo tego, jego podwyższony poziom w organizmie może stać się poważnym problemem. Dlaczego? Kiedy nerki nie są w stanie odfiltrowywać odpowiedniej ilości potasu,  jego poziom we krwi wzrasta. Ten nadmiar nazywany jest hiperkalemią i może powodować poważne problemy zdrowotne, jak np. nieregularna praca serca i zaburzenia równowagi, w krytycznych wypadkach nawet zatrzymanie pracy serca. Narażeni na to są w szczególności osoby, mające problemy z nerkami i hemodializowanych.

Objawy nadmiaru potasu

Ważne jest zauważenie objaw które wskazują na podwyższony potas – wtedy należy szybko skontaktować się z lekarzem i zacząć obniżać jego poziom. Jakie są zatem objawy nadmiaru potasu?

  • uczucie mrowienia w mięśniach,
  • problemy z koordynacją ruchową
  • bóle mięśni
  • zawroty głowy,
  • mrowienie języka lub ust
  • częste uczucie osłabienia

Jakie produkty żywnościowe zawierają potas?

Potas znajdziemy w większości produktów. Najwięcej jego jest w owocach suszonych, takich jak figi czy morele. Aczkolwiek znajdziemy go także w produktach, które spożywamy zdecydowanie częściej, jak awokado, pomidory, banany czy seler. Kiwi i ziemniaki to kolejne produkty, bogate w potas. Są jednak pewne różnice, np. makaron czy ryż mają bardzo niską zawartość potasu. Najważniejsze jest nie to, co jemy, lecz jak to przygotowujemy.

Jak obniżyć poziom potasu w organizmie?

Można oczywiście udać się do dietetyka, który ułoży dietę niskopotasową – wtedy będziemy mieli pewność, że poziom tego składniki w organizmie znormalizuje się. Jednak można zastosować różne porady dzięki którym nie będziemy spożywali tak dużo potasu. Tak jak wspomniałam, najważniejsze jest przygotowanie, szczególnie warzyw i ziemniaków. Jest to łatwy i prosty sposób, a w znaczący sposób może się przyczynić do poprawy zdrowia.

Należy warzywa pokroić w plasterki i namoczyć, zostawić tak na przynajmniej dwie godziny. Następnie, należy wylać wodę i gotować warzywa w innej, najlepiej zmieniając wodę jeszcze w trakcie gotowania. Dzięki temu można się pozbyć bardzo dużej ilości potasu.

  • Mówiąc o owocach, należy je ograniczyć do jednej porcji dziennie. Jednak należy uważać na banany czy owoce suszone, gdyż mają one bardzo wysoką zawartość potasu. Je można jeść wyłącznie sporadycznie.

potatoes and pan in the kitchen

Leczenie Hiperkalemii

Leczenie hiperhalemii polega na usunięciu czynników i przyczyny, powodujących nadmiar potasu. Dosyć często się zdarza, że problem tkwi w przyjmowanych lekach, i to je trzeba odstawić. Oprócz tego, należy przyjmować środki, które wspomagają zmniejszenie stężenia potasu w organizmie. Są to m.in.

  • glukoza z insuliną
  • wapń
  • beta-mimetyki
  • leki przeczyszczające
  • wodorowęglany
  • hemodializa
  • żywice jonowymienne

Ważne jest szybkie podjęcie leczenia. Nie ma jednak jednej, optymalnej metody leczenia – decyduje o tym lekarz, oceniając każdy przypadek indywidualnie.

Rate this post